Zorg en welzijn: ouderenzorg

Ouderenzorg komt uit je hart, maar moet voor zowel de oudere in kwestie als de zorgverlener in kwestie goed uitpakken. Niemand moet teveel stress ervan krijgen en zowel de wensen van de gever als de nemer moeten gewaarborgd worden. Want wat is er anders goed aan de zorg? Dit is een delicaat wik- en weegproces wat door beide partijen goed aangevoeld moet worden.


Hoe kom je bij ouderenzorg terecht?

Dat kan met een gediplomeerde status gemakkelijk bereikt worden door bij een zorginstantie te solliciteren. De zorg zoekt veel mensen en opleidingen zijn er genoeg te vinden- voornamelijk op praktisch MBO niveau. Ouderenzorg, de fijne praktische kneepjes van het vak, leer je via school en praktijk, maar vooral in samenwerking met collega's en de ouderen zelf. Echter, wat je niet kunt leren, is mens eigen: liefde, of zogeheten 'gevoeligheid' voor de wensen van de ouderen en wat zij wel en vooral niet willen. Want veel ouderen, zul je gemerkt hebben, stellen het volgende erg op prijs: wat zij zelf kunnen, hoe moeilijk of onmogelijk dan ook, willen zij zelf doen. Dat is goed voor hun eigenwaarde en niemand wordt uiteindelijk graag compleet door iedereen geholpen met alles en nog wat. Een mens wil zelf zijn afwas, boodschappen en was kunnen doen. Daarnaast zijn er natuurlijk andere dingen. Assistentie aan ouderen kan verleent worden binnen dienstverband, en daar ligt een gevoelig punt. Voor veel ouderen zorgt dit dienstverband ervoor dat taken uit 'hun handen' worden genomen en verplicht vallen binnen de zorg gevende.  Daarom is het interessant te kijken naar ouderenzorg buiten dienstverband- vrijwillig of zogezegd mantelzorg voor bijvoorbeeld een familielid of vriend. Hier kan zo'n band van vertrouwen die wel degelijk nodig is voor kwalitatieve zorg beter opgebouwd worden dan in een professioneel en prestatiegericht dienstverband. Vertrouwen zorgt ervoor dat ouderen gemakkelijker dingen uit handen kunnen geven en zich daar niet slecht over voelen.. in tegendeel: ze hebben dan het gevoel dat je het samen met hen doet en in de praktijk is dat ook echt zo. 


Verder

Verder is het belangrijk naar ieder persoon te kijken. Praktische hulp is best gemakkelijk te noteren: wat heeft een mens nodig en wat vooral niet? Hoewel dat per persoon verschilt, heb je natuurlijk met mensen te maken die totaal verschillend zijn in hun gebruik van zorg. Kijk dus naar de individu en besef: niet alle zorg is goede zorg. Nederland let voor op kwantitatieve ouderenzorg en minder op kwalitatieve zorg. Ontlast jezelf! Neem niet teveel op je schouders, bouw een netwerk van zorgers om een oudere heen.

 

Tip: kijk voor professionele en aandachtige ouderenzorg in Bergen op Zoom op Tante Louise

Over ons

Gezondheid- en welzijnsblog

Goedendag, mijn naam is Cem. Ik ben al ongeveer 7 jaar apotheker op de afdeling van een ziekenhuis in Brabant. Naast het bijhouden en controleren van de documenten van de pati├źnten, onderhoud ik ook met alle plezier met enkele pati├źnten. Verder zit ik ook in een speciale commissie dat me er toe beweegt de gezondheid en welzijn van de inwoners in mijn wijk verbeteren. Al jaren moet de zorgkwaliteit verbeterd worden terwijl de zorgkosten stijgen dalen. Dit is voorlopig nog niet gelukt. Maar ik heb zeker weten hoop dat dit wel gaat lukken! Daarom nodig ik je uit om mijn blog te bekijken voor meer informatie over de gezondheid en welzijn.

Zoeken

Recente artikelen

16 oktober 2017
Ouderenzorg komt uit je hart, maar moet voor zowel de oudere in kwestie als de zorgverlener in kwestie goed uitpakken. Niemand moet teveel stress erva

Archief